ИВО АНДРИЋ – НОБЕЛОВАЦ

МЈЕСЕЦ У ЗНАКУ АНДРИЋА

10. октобра 2022. године у просторијама Читаонице Народне библиотеке Градишка, свечаним отварањем поставке изложбе о Нобеловцу Иви Андрићу, отпочео је мјесец обиљежавања 130 годишњице рођења јединог нашег лауреата најчувенијег свјетског признања. Аутор изложбе је Маја Дејановић, виши библиотекар.

Иво Андрић (Долац, код Травника9. октобар1892 — Београд13. март1975) био је српски и југословенски књижевник и дипломата Краљевине Југославије.

Године 1961.(10. децембра) добио је Нобелову награду за књижевност „за епску снагу којом је обликовао теме и приказао судбине људи током историје своје земље”. Као гимназијалац, Андрић је био припадник напредног револуционарног покрета против Аустроугарске власти Млада Босна и страствени борац за ослобођење јужнословенских народа од Аустроугарске монархије. У аустријском Грацу је дипломирао и докторирао, а вријеме између два свјетска рата провео је у служби у конзулатима и посланствима Краљевине Југославије у  РимуБукурештуГрацуПаризуМадридуБриселуЖеневи и Берлину. Био је члан Српске академије наука и уметности у коју је примљен 1926. године. Његова најпознатија дјела су поред романа На Дрини ћуприја и Травничка хроникаПроклета авлијаГоспођица и Јелена, жена које нема. У својим дјелима се углавном бавио описивањем живота у Босни за вријеме османске власти.

У Београду је основана Задужбина Иве Андрића, прва и најважнија одредба пишчеве опоруке била је да се његова заоставштина сачува као цјелина и да се, као легат односно, задужбина, намијени за опште културне и хуманитарне потребе. На основу пишчеве тестаментарне воље, сваке године додјељује се Андрићева награда за причу или збирку прича написану на српском језику.

(Извор)

Изложба је била отворена до краја мјесеца октобра. Посјетило ју је преко 370 посјетилаца. Ученици основних и средњих школа у пратњи наставника и професора, са подручја Града Градишка су имали прилику да и послушају предавање о животу и раду Иве Андрића, о Стокхолмској стази писца те су добили чланство у библиотеци.

У галерији доносимо дјелић атмосфере