Дјечије одјељење са дјечијом читаоницом

Дјечије одјељење, као дио Библиотеке, носилац је највећег броја активности. Дјечије одјељење тренутно има 13.100 монографских публикација, а поред њих Одјељење посједује и одређен  број часописа за дјецу. Публикације су из различитих области: од лектирских наслова до актуелних романа, од дидактичких уџбеника до литературе на страним језицима. Одјељење  посједује и значајан број енциклопедија, атласа, књига дјечије психологије, дјечије религије и других. Читаоци имају отворен приступ књигама, могу да разгледају  и бирају сами или да у сваком тренутку потраже савјет и помоћ  библиотекара.

  • Радионица „Шареница“, редовна библиотечка радионица, дјелује у оквиру библиотеке од јуна године. Радионица окупља дјецу у оквиру активности Дјечијег одјељења, а ја, Рајка Голић, библиотекар Дјечијег одјељења, водим радионице.

Циљеви нашег рада су развијање љубави према читању, усвајање нових сазнања, развијање маште, подстицање креативности и други. Битан нам је и сам долазак дјеце у библиотеку, тиме се повећава број наших чланова и дјеца су подстакнута на читање. Дјеца су различитог узраста, од другог до петог разреда, а понекад нам се прикључи и неко млађег узраста. Читамо, цртамо на основу прочитаног, смишљамо своје верзије приче, правимо различите предмете, углавном, учимо на забаван начин. Једна од позитивних страна нашег рада  јесте и та да су дјеца и током распуста била корисна, вриједна и да су употпунила своје слободно вријеме на један занимљив начин. Неке од тема наших радионица су: „Креативне руке“, „Сјецкај, лијепи, направи“ , „Направимо новогодишње дрво“, итд. гдје полазницима показујемо како могу бити креативни, како се  и од наизглед обичних предмета могу створити нови и љепши. Тим путем развијамо машту, моторику и логику.

Чланови „Шаренице“ активно су радили и припремили више наступа за јавност, а све поводом обиљежавања важних међународних датума и током учествовања у Зимском граду и у Градишком љету.

Дјечије одјељење активно обиљежава и све важније датуме: Дан писмености, Дан матерњег језика, Дан европских језика, Дан поезије, Недјељу дјечијих права итд. Поводом обиљежавања ових и других важнијих датума одржавамо радионице са темама прикладним за одређен датум. У оваквим радионицама учествују дјеца која похађају „Шареницу“, дјеца из јавних и приватних вртића, ученици основних школа, као и дјеца која су чланови школа страних језика и спортских клубова из нашег града.

Дјечије одјељење било је носилац активности и поводом реализације пројекта који је подржан од стране Њемачке амбасаде. Њемачка амбасада у Босни и Херцеговини издваја средства за пројекте из области културе који имају јаку повезницу са Њемачком. На основу тог пројекта наша Библиотека постала је богатија за 300 наслова.

Још једна активност Дјечијег одјељења је и Час лектире. Час лектире је активност коју спроводимо са циљем да се дјеци приближи књига и свијет књижевности у периоду када се стиче навика читања, али и да се дјеца упознају са радом Библиотеке. Активност се реализује са ученицима основне школе и тема радионице увијек је везана за неки лектирни наслов.

Дјечије одјељење спроводи и активности у оквиру Зимског града, као и о оквиру Градишког љета. Радионице се одржавају на отвореном, најчешће на платоу испред Културног центра, гдје се, у складу са манифестацијом, суграђанима представљамо радионицама о: народним обичајима, новогодишњим темама, причама о нашем граду итд., и све што приказујемо повезујемо са литературом коју Библиотека посједује, а у вези је дате теме.

У оквиру Дјечијег одјељења организујемо и промоције књига за дјецу, али и промоције књига намјењених онима који раде са дјецом.

Дјечије одјљење, у оквиру Библиотеке, носилац је конкурса које расписује наша установа. Већ традиционално расписујемо конкурс Прољеће у мом крају, а надамо се да ће ту традицију да наслиједи и конкурс Јесен у нашем крају.

На основу свега, јасно је да Дјечије одјељење има значајан број активности. Настојимо и настојаћемо да и у надолазећем периоду број активности буде већи, разноврснији и да се наша сарадња, поред образовних и културних институција са подручја наше општине, прошири и на регион. Једна од таквих је била и наша сарадња и дружење са дјецом са Косова и Метохије.

Сарађујемо, као што је и наведено, са предшколским установама, основним школама са подручја нашег града, невладиним организацијама, школама страних језика и свим културним институцијама са подручја нашег града.

Дјечије одјељење је право мјесто да развијете своју машту, комуникацијске и креативне вјештине, проширите своја знања и умијећа и развијете се у једну квалитетну и свестрану личност.

Дођите нам, чекамо Вас.

Аутор текста Рајка Голић, библиотекар Дјечијег одјељења

Издвојени наслови:

Запослена у Дјечијем одјељењу:

Рајка Голић, библиотекар
Тел: +387 51 826 – 321
djecije@biblioteka-gradiska.com
Радно вријеме:
Пон-Пет
07. 30 – 18. 00 часова