Дјечије одјељење са дјечијом читаоницом

Дјечије одјељење, као дио Библиотеке, носилац је највећег броја активности. Одјељење тренутно броји око 13.100 монографских публикација, а поред њих, посједује и одређен  број часописа за дјецу, од којих издвајамо часописе: „Јежурко“, „Фазонко“, „Политикин забавник“ и „Мали политикин забавник“. Публикације у Одјељењу су из различитих области: од лектирских наслова до актуелних романа, од дидактичких уџбеника до литературе на страним језицима. Одјељење  посједује и значајан број енциклопедија, атласа, књига дјечије психологије, дјечије религије и других. Читаоци имају отворен приступ књигама, могу да разгледају  и бирају сами или да у сваком тренутку потраже савјет и помоћ  библиотекара. Поред своје основне дјелатности, трудимо се прије свега да развијемо љубав и навику код дјеце предшколског узраста, према нашој установи са циљем да се упознају са књигама, библиотеком и могућностима које библиотека пружа.  Сваки наш контакт са младим корисником је прилика да се разговара о читању и да на неки начин проникнемо у његове жеље и интересовања. Ову, 2023. годину завршавамо са преко 700 дјечијих чланова.

  • Радионица „Шареница“, редовна библиотечка радионица, дјелује у оквиру библиотеке од јуна 2018. године. Радионица окупља дјецу у оквиру активности Дјечијег одјељења, а библиотекари Дјечијег одјељења, Рајка Голић и Ана Кулаш, воде радионице.
  • У оквиру радионице, постоје три групе, односно, дјеца су распоређена у старосне групе, тако да имамо млађу, средњу и старију групу. Дјеца у млађој групи су предшколарци, у средњој групи су дјеца од шест и седам година, док у најстарију групу иду дјеца од другог до петог разреда.
  • Радионице „Шареница“ посјећује око 50 полазника. Свака група долази у библиотеку по три пута мјесечно. Свака радионица се фотографише и јавност се о њима информише преко сајта библиотеке и друштвене мреже Фејсбук. Родитељи су сагласни са објављивањем фотографија њихове дјеце на наше портале.
  • Једини услов за долазак на радионице је да су дјеца чланови Дјечијег одјељења. Потребно је нагласити да су радионице бесплатне, као и чланство у Дјечије одјељење до шестог разреда, а од шестог до деветог разреда плаћа се пет конвертибилних марака на годишњем нивоу.

Циљ наших радионица јесте да се уз примјену разних активности, попут читања, причања, игре, цртања, пјевања, драматизације прича, квизова, роди љубав ка књизи  и библиотеци. Битан нам је и сам долазак дјеце у библиотеку, тиме се повећава број наших чланова и дјеца су подстакнута на читање. Читамо, цртамо на основу прочитаног, смишљамо своје верзије приче, правимо различите предмете, углавном, учимо на забаван начин. Једна од позитивних страна нашег рада  јесте и та да су дјеца и током распуста корисна, вриједна и да употпуњују своје слободно вријеме на један занимљив начин.

Неке од тема наших радионица су: „Креативне руке“, „Сјецкај, лијепи, направи“, „Направимо сњешка и новогодишње украсе“ итд., гдје полазницима показујемо како могу бити креативни, како се  и од наизглед обичних предмета могу створити нови и љепши. Тим путем развијамо машту, моторику и логику.

Зидове Дјечијег одјељења красе панои који су настали на нашим радионицама. Посебну  креативност дјеца су показала приликом израде паноа „Свемир“, „Међународни дан породице“, „Васкршњи пано“, „Ланац исхране“ и др.

Чланови „Шаренице“ активно су радили и припремили више наступа за јавност, а све поводом обиљежавања важних међународних датума и током учествовања у Зимском граду и у Градишком љету. Традиционално, установа учествује у обиљежавању манифестације „Зимски град“, у оквиру које Дјечије одјељење има активност „У сусрет Светом Николи“. Радионице се одржавају на отвореном, најчешће на платоу испред Културног центра, гдје се, у складу са манифестацијом, суграђанима представљамо радионицама о: народним обичајима, новогодишњим темама, причама о нашем граду итд., и све што приказујемо повезујемо са литературом коју Библиотека посједује, а у вези је дате теме.

Дјечије одјељење активно обиљежава и све важније датуме: Дан писмености, Дан матерњег језика, Дан европских језика, Дан поезије, Недјељу дјечијих права, Међународни дан породице итд. Поводом обиљежавања ових и других важнијих датума одржавамо радионице са темама прикладним за одређен датум. У оваквим радионицама учествују дјеца која похађају „Шареницу“, дјеца из јавних и приватних вртића, ученици основних школа, као и дјеца која су чланови школа страних језика и спортских клубова из нашег града.

Што се тиче сарадње са предшколским установама и основним школама, по договору они нам долазе у посјету или ми идемо у посјету код њих. Радимо то на начин да нас они обавијесте о свом доласку у библиотеку а ми припремимо адекватну радионицу са њима. Сарадња са вртићима и школама је на обострано задовољство и много нас радује када од васпитача, учитеља или наставника добијемо позитивне коментаре. Чињеница да се дјеца много радују доласку у библиотеку заиста је показатељ да радимо праву ствар.

Дјечије одјељење било је носилац активности и поводом реализације пројекта који је подржан од стране Њемачке амбасаде. Њемачка амбасада у Босни и Херцеговини издваја средства за пројекте из области културе који имају јаку повезницу са Њемачком. На основу тог пројекта наша Библиотека постала је богатија за 300 наслова. Организовали смо и бројне акције у којима смо прво прикупљали, а онда и поклањали дјечију литературу. Издвајамо акције приликом којих су дјечијим насловима обрадовани малишани који користе услуге центра „Дуга“, као и дјеца која су била смјештена на Дјечијем одјељењу Болнице Градишка.

Још једна активност Дјечијег одјељења је и „Час лектире“. Час лектире је активност коју спроводимо са циљем да се дјеци приближи књига и свијет књижевности у периоду када се стиче навика читања, али и да се дјеца упознају са радом Библиотеке. Активност се реализује са ученицима основне школе и тема радионице увијек је везана за неки лектирни наслов.

Дјечије одјeљење, у оквиру Библиотеке, носилац је конкурса које расписује наша установа. Већ традиционално расписујемо конкурс „Прољеће у мом крају“а Дјечије одјељење је сарадник у расписивању конкурса „Најљепши ћирилични рукопис“, који обухвата све старосне групе.

На Савиндан сваке године, наша установа проглашава читаоце године, па том приликом  и Дјечије одјељење награђује своје вјерне читаоце пригодним наградама.

Два пута годишње организујемо манифестацију „Филм у библиотеци“, обично за божићне и васкршње празнике. Филму присуствују дјеца са „Шаренице“ и упутимо позиве млађим основцима и предшколарцима.

Наша установа учествује на сада већ традицоналној манифестацији „Римски фестивал“, који је у организацији Града, а у склопу којег и Дјечије одјељење организује радионицу под називом „Римска причаоница“ на којој се дјеца упознају са Старим Римом и обичајима, а све то буде пропраћено књигама те тематике које набављамо специјално за ту прилику.

На основу свега, јасно је да Дјечије одјељење има значајан број активности.Настојимо и настојаћемо да и у надолазећем периоду број активности буде већи, разноврснији и да се наша сарадња, поред образовних и културних институција са подручја наше општине, прошири и на регион. Једна од таквих је била и наша сарадња и дружење са дјецом са Косова и Метохије.

У склопу Дјечијег одјељења одржавају се и промоције дјечијих књига.

Поносни смо и на представе за дјецу које смо организовали за дјецу са подручја нашег града.

Дјечије одјељење је право мјесто да развијете своју машту, комуникацијске и креативне вјештине, проширите своја знања и умијећа и развијете се у једну квалитетну и свестрану личност.

Дођите нам, чекамо Вас. 😊

Аутори текста мр Рајка Голић и проф. Ана Кулаш, библиотекарке Дјечијег одјељења са дјечијом читаоницом ЈУ Народне библиотеке Градишка

Више слика погледајте у нашој галерији: