„Језик наш насушни“

ЈУ Народна библиотека Градишка у сарадњи са Вуковом Задужбином, огранак Градишка

расписује конкурс за најљепши ћирилични рукопис, који носи назив

„Језик наш насушни“

Тема конкурса је избор најљепшег ћириличног рукописа, у четири категорије учесника:

  1. Млађи основци (од првог до петог разреда),
  2. Старији основци (од шестог до деветог разреда),
  3. Средњошколци,
  4. Остали грађани.

Одабрани текст је потребно преписати писаним ћириличним рукописом (на једној страници бијелог папира, без видљивих линија, формат А4, хемијска оловка или наливперо, плава или црна боја, на полеђини подаци о аутору рукописа).

Један учесник може учествовати са једним радом.

Конкурс је отворен од 27. јануара 2023. године до 1. марта 2023. године.

Радове слати до 1. марта 2023. године на адресу М. Г. Николајевича 22, 78400 Градишка РС или лично доставити у просторије библиотеке (зграда Црвеног крста) са назнаком „За конкурс Језик наш насушни“.

Награде се додјељују за по три рада у четири категорије.

Награђени учесници ће бити позвани да учествују на завршној манифестацији, која ће се одржати 15. марта 2023. године у просторијама библиотеке у 12.00 часова.

ЈУ Народна библиотека Градишка ће равноправно прихватити и вредновати пристигле рукописе свих учесника, који лијепо пишу ћирилицом, из цијеле Републике Српске.

ТЕКСТ

„Језик је чедо моје, тврђи од сваког бедема. Када ти непријатељ провали све бедеме и тврђаве, ти не очајавај, него гледај и слушај шта је са језиком. Ако је језик остао недирнут, не бој се. Пошаљи уходе и трговце нека дубоко зађу по селима и градовима и нека слушају. Тамо гдје одзвања наша ријеч, гдје се још глагоља и гдје се још, као стари златник, обрће наша ријеч, знај, чедо моје, да је то наша држава без обзира ко у њој влада. Цареви се смјењују, државе пропадају, а језик и народ су ти који остају, па ће се тако освојени дио земље и народа опет кад-тад вратити својој језичкој матици и своме матичном народу“.